2011. augusztus 31., szerda

Filmcsomag ajánlóEz egy olyan 9 +1 filmből álló ajánló, ami nem azért lehet érdekes, mert netán van olyan film, amit nem láttál ezek közül, hanem azért, mert úgy van összeállítva – akár láttad a filmeket, akár nem –, hogy amolyan egységes programként képes a fogalmakon túli mélyebb megértést hordozni számodra, mint egy egymáshoz kapcsolt festményrendszer, persze ha van időd mindezt végignézni.  Az ajánlat a következő: elsőként szánj két nyugodt órát az Űrodüsszeiára, ne akard megérteni, fogd fel amolyan vizuális meditációként, s várj pár napot, hogy ülepedjen a dolog. Aztán ha módod van, próbáld egymás utáni napokon kihagyás nélkül megnézni az eXistenZ-et, a Mátrixot (kicsit most más szemmel), a 13. emeletet, a Dark Cityt, a Truman Showt, Donnie Darkot és az Eredetet, majd hagyj magadnak megint egy kis időt, hogy a hét film kialakítson benned egy egységes megértést, s pár nap múlva zárd le mindezt a Mr. Nobodyval és a A kilencekkel.  És nem utolsó sorban érdemes kicsit elgondolkoznod a filmek gyártási idején is, elég érdekes dologra jöhetsz rá, ha megfigyeled, melyik film mikor készült!

Íme a filmek részletes leírása:


2001: A Space Odyssey [1968]
2001. Űrodüsszeia
(Stanley Kubrick)
amerikai-angol sci-fi
  

Időn és téren átívelő történet az emberiség eredetéről és jövőjéről, az idegen értelemmel való első találkozásról és a világűr kapujának kitárulásáról. Valamikor a múltban, az emberiség hajnalán különös, fekete monolit jelent meg a majomemberek előtt, s új útra terelte a történelmet. Amerikai kutatók egy hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, mely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, vajon kinek szólhatott az üzenet. Ám a hosszú repülés alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, s ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.
Lassan haladó, a felületes szemlélő számára sokszor az unalomba hajló történetet láthatunk, ám aki szán az életéből erre a filmre kb. három valóban nyugodt, meditatív órát, s képes ráhangolódni a mesélés eme szokatlan módjára, valóban kívül kerülhet téren és időn.

eXistenZ [1999]
Existenz - Az élet játék
(David Cronenberg)
angol-kanadai sci-fi, thriller
  

A film a jövőben játszódik, amikor az emberek többsége játékfüggőségben él. Az új találmány átlép minden korábbi korlátot: nincs szükség monitorra vagy sisakra, ugyanis a játék csatlakozóját az emberi szervezetbe ültetik be. Az eXistenZ a központi idegrendszeren keresztül kelti a tökéletes valóság illúzióját. A játékban a főhősnek menekülnie kell az őt üldöző merénylők elől. A leghátborzongatóbb az egészben az, hogy a valóság és az illúzió határai könnyen elmosódhatnak, és nem lehet tudni, hol a játék vége…

The Matrix [1999]
Mátrix
(Andy Wachowski - Larry Wachowski)
amerikai-ausztrál akciófilm, sci-fi, thriller

Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk - a másik az, ami mögötte van. Az egyik álom. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról.  Egy éjszaka Neo találkozik egy gyönyörű ismeretlennel, Trinityvel, aki elvezeti őt egy másik világba, ahol Neo megismerkedik Morpheusszal és személyesen megtapasztalja az igazságot a mátrixról. Neónak egy kérdésre is választ kell találnia, amely ugyanolyan mellbevágó, mint az első. Vajon ő a kiválasztott?

The Thirteenth Floor [1999]
13. emelet
(Josef Rusnak)
amerikai-német kalandfilm, sci-fi
  

Douglas Hall és Hannon Fuller professzor, két zseniális számítógép-programozó megalkotja a harmincas évek Los Angelesének virtuális világát. Amikor Fuller gyilkosság áldozatául esik, a tett elkövetésével Hallt vádolják, de gyanús a professzor állítólagos lánya is, aki egyszeriben feltűnik a színen. Douglasnak - hogy tisztázza magát - el kell utaznia a "virtuális múltba", és ott kell megtalálnia a valódi gyilkost.

Dark City [1998]
(Alex Proyas)
amerikai-ausztrál sci-fi, thriller

John Murdoch egyedül ébred egy furcsa hotelszobában. Kiderül, hogy ő az első számú gyanúsítottja egy brutális sorozatgyilkosságnak, azonban ő semmire sem emlékszik, azt sem tudja, hogy ki is ő valójában. Kétségbeesetten próbálja megtalálni elvesztett személyiségét, miközben egyre közelebb kerül a városban tanyázó tar koponyájú különösen viselkedő idegenekhez. Az árnyékszerű figurák képesek megállítani az időt és birtokba venni a fizikai valóságot. Fajuk fennmaradása érdekében éjjelente elrabolják a "felső" világ polgárait, kiszívják az emlékeiket és érzéseiket...
Ez a film tökéletesen megmutatja, mit jelent, hogy a valóság nem más, mint egy falra vetített kép.

The Truman Show [1998]
Truman Show
(Peter Weir)
amerikai dráma, szatíra

Truman Burbank nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám Truman idővel gyanakodni kezd, hogy a világában valami nem stimmel, s ki akar törni az őt foglyul ejtő illúzióból, mondhatni azt is: lassan felébred.
„Az ember elfogadja az elé tárt világ valóságát.”

Donnie Darko [2001]
(Richard Kelly)
amerikai dráma, sci-fi, thriller

A Donnie Darko egyszerre képregény, egyszerre esettanulmány és az év legmerészebb vállalkozása az amerikai független filmkészítésben. Csodákkal teli, hangulatos darab, amely az X-akták mágikus realizmusával mesél a nyolcvanas évekbeli kertvárosi tizenévesek szorongásairól. Kelly már a nyitó jelenetben elkezd zsonglőrködni a normalitással: a szappanoperába illő Darko család nekiesik egy rendelt pizzának, rövidesen pedig kiderül, hogy középső gyerekük, Donnie leállt a gyógyszerével, és üzeneteket kap az űrből. Az éjszaka folyamán Donnie-val újra kapcsolatba lépnek, ez menti meg attól a repülőgépmotortól, amely bezuhan a mennyezeten át. A fiú egyre mélyebben sodródik a bűvöletbe: meg van róla győződve, hogy huszonnyolc nap múlva vége a világnak.

Inception [2010]
Eredet
(Christopher Nolan)
amerikai-angol akciófilm, sci-fi, thriller

Dom Cobb abból él, hogy titkokat lop el az emberek tudatalattijából, amikor az agy a leginkább sebezhető: álom közben. Cobbot képességei a vállalati kémkedés egyik kulcsfigurájává, és nemzetközi szökevénnyé tették. Most egy utolsó munka vár rá: ezúttal nem ellopnia kell egy ötletet, hanem elültetnie egyet valakiben.  Álom az álomban, s abban még az álom álma – érdekes alkotás, segít megélhetővé tenni valamit, ami így talán érthetőbbé válik…

„Dom Cobb: Minden álom valóságosnak tűnik, amíg benne vagy. Csak mikor felébredünk, akkor döbbenünk rá, hogy valami nem stimmelt. Kérdezek tőled valamit: egy álomnál sose tudjuk, hogy kezdődött, ugye? Valahogy mindig az események közepébe csöppenünk.
Ariadne: Igen, így van.
Dom Cobb: És mi hogy kerültünk ide?
(…)
Dom Cobb: Mert itt ragadtunk. Én tudtam, hogy el kell mennünk innen, de Mal maradni akart.
Mert ő száműzte az igazságot. Bezárta, valahova mélyre.
Kezdetben tudta, de aztán úgy döntött, elfelejti. És így ő is rab lett.
Elhatároztam hát, hogy megkeresem. Átkutattam az agya minden zugát, és megtaláltam azt a titkos helyet. Betörtem oda és elültettem egy gondolatot.
Egy egyszerű kis gondolatot, ami mindent megváltoztat - hogy a világa csak egy álom.”

Mr. Nobody [2009]
(Jaco van Dormael)
belga-francia-kanadai-német dráma, fantasy, sci-fi

Amolyan szintézis film, amely magába sűrít igen sajátos módon sok-sok zseniális filmalkotást. Egy film arról, hogy mit jelent a létezés, a döntés és választás, mit élünk meg sorsként és valóságként, van-e halál és mi az igaz szerelem. Csak pár cím, amiből vállaltan merít a film: Mátrix, Egy makulátlan elme örök ragyogása, A nő kétszer, Pillangó-hatás, Dark City, Donnie Darko, The Truman Show, Mi a csudát tudunk a világról?!, A burzsoázia diszkrét bája stb.
Elgondolkodtató, érdekes alkotás, érdemes időt szánni rá.


***
+1 ráadás

The Nines [2007]
A kilencek
(John August)
amerikai dráma, fantasy, horror, sci-fi, thriller           

Egy színész, egy TV-rendező és egy videójáték tervező rejtélyes és nyugtalanító eseményeken megy keresztül a film három epizódjában, amelyben ugyanazok a színészek más-más szerepeket játszanak, hogy a végére rájöjjön, ki ő és hol is van tulajdonképpen…